Selecteer een pagina

Onlangs bleek uit onderzoek van de Rabobank dat sparen leuk vinden veel meer invloed heeft op je spaargedrag dan sparen belangrijk vinden. Als je moeite hebt met sparen, bijvoorbeeld omdat je iemand bent die ervan geniet om geld te laten rollen, heeft het dus vooral zin om op zoek te gaan naar manieren om het voor jezelf leuker te maken. Hieronder een paar ideeën.

Vele kleintjes maken een grote
Een groot bedrag overmaken naar je spaarrekening doet pijn. Je kan dat geld voor je gevoel misschien echt niet missen, of hebt het gevoel dat je niets meer overhoudt voor leuke dingen. Ondertussen geef je misschien, zonder erbij na te denken, op wekelijkse basis veel geld uit aan kleine dingen. Denk aan het broodjes en de bekers coffee-to-go die je koopt als je onderweg bent of hebbedingetjes die in de aanbieding zijn. Deze uitgaven zijn zo klein dat ze geen pijn doen in je portemonnee. Bij elkaar opgeteld kan het echter toch een groot bedrag zijn op maand- of jaarbasis. David Bach noemt dit verschijnsel de Latte Factor. Gelukkig kunnen we de Latte Factor ook “omdenken” en op een gunstige manier inzetten.

Jelle Hermus van SoChicken schrijft dat je de hele maand door kleine en vreemde bedragen op je spaarrekening kan laten zetten. Bedragen die zo klein zijn dat je ze niet mist, maar die aan het einde van de maand een leuk bedrag hebben opgeleverd. Als je geld op dagelijkse basis kan uitgeven, kan je ook sparen op dagelijkse basis! Stel automatische opdrachten in met bedragen als €1,86 of €6,23 en doe dit meermaals per maand. Omdat je banksaldo langzaam daalt zal je als bijgevolg ook minder aan andere dingen gaan uitgeven.

In plaats van automatische spaaropdrachten kan je ook gebruik maken van een Money Saving Chart. Dit is een tabel die zichtbaar maakt dat heel veel kleine bedragen samen tot een groot bedrag leiden. Je maakt er in feite een soort spelletje van om alle hokjes af te vinken. Hieronder een voorbeeld van de website van Medium Sized Family:

Op de website van Medium Sized Family kan je ‘m in PDF downloaden. Via internet kan je ook andere varianten vinden.

Hoewel geldzaken grotendeels digitaal geregeld worden, kan analoog sparen ook nog steeds heel lucratief zijn. Koop een lekker ouderwetse spaarpot en stop al je kleingeld er in. Het is eveneens geld dat je niet direct mist, maar bij elkaar toch aardig kan oplopen. Angelique Schouten omschrijft in haar boek Monkey Money Mind dat ze, toen ze in de schulden zat, al haar €2 euro munten in een pot stopte en het op die manier voor elkaar kreeg om meer dan €1000 te sparen.  

Maak je doelen visueel
Sparen wordt leuker als je een spaardoel hebt. Je zal minder snel impulsaankopen doen als je duidelijk doelen voor ogen hebt. Maak je doelen daarom visueel, bijvoorbeeld door een visionboard te maken en dat op te hangen op een plek waar je dagelijks langsloopt. Of maak een digitaal visionboard en gebruik ‘m als achtergrond op je computer of telefoon. Een visionboard werkt vooral goed als je spaart voor iets concreets, zoals een mooie reis, een nieuwe keuken, een groter huis, een huwelijk of iets anders dat je erg graag wil hebben. Elke keer als je ernaar kijkt, weet je weer waar je het voor doet.

Sommige banken en apps geven je de mogelijkheid om verschillende potjes binnen je spaarrekening te openen, die je namen kan geven en soms zelfs van foto’s kan voorzien. Op die manier zie je heel overzichtelijk hoeveel je nog moet sparen voor die vakantie, hoeveel voor die nieuwe auto, hoeveel voor een nieuwe computer… in plaats van dat je alles op een grote hoop gooit en zelf steeds moet nadenken welk geld je ook alweer waarvoor wilde gebruiken.

Nog een andere manier om te visualiseren is het gebruik maken van grafieken, tabellen, hokjes die je in kan kleuren (zoals de Money Saving Chart) of wat je ook maar kan bedenken. Zo kan je een grafiek maken die laat zien hoeveel je spaarrekening elke maand groeit. Elke keer als je ‘m ziet word je eraan herinnerd dat je goed bezig bent en ook de fysieke activiteit van het tekenen of inkleuren van iets geeft voldoening.

Koopzegels
Jawel, deze heb ik van m’n moeder geleerd! Hoe oubollig het ook klinkt, koopzegels kunnen een geweldige manier zijn om te sparen. Bij de Albert Heijn kan je bij elke euro die je aan boodschappen uitgeeft een koopzegel kopen voor 10 cent. De zegels plak je vervolgens in een spaarboekje. Als je 490 zegels hebt geplakt is je boekje vol en kan je deze inwisselen voor €52. Dat is 6,1% rente per spaarboekje. Hoe leuk is dat? Bij de Jumbo levert een volle spaarkaart ter waarde van €25 je €26 euro op. Dat is 4% rente. Een stuk meer dan je op je spaarrekening krijgt en zonder de risico’s die bij investeren komen kijken!

Volgens Karin Radstaak van het Nibud is dit met name een goede manier van sparen als je vaste klant bent van een supermarkt die koopzegels uitgeeft. Omdat koopzegels eerder bij duurdere supermarkten dan bij discounters te krijgen zijn, raadt ze op Nu.nl aan: “Doe je gewoonlijk bij een goedkopere supermarkt je inkopen, blijf dat dan doen.”  Laat je overigens niet te snel misleiden: de budgetmerken van de Albert Heijn zijn even duur als die van de Aldi en de Lidl. Dirk van den Broek is wat dat betreft het goedkoopste. Prijs zegt echter niet alles over kwaliteit; men beweert dat de basisproducten van Aldi en Lidl van een hogere kwaliteit zijn dan de (soms goedkopere) budgetproducten van andere supermarkten.

Tenslotte moet je oppassen dat je niet extra veel boodschappen gaat doen om sneller je spaarboekje vol te krijgen. Koop gewoon de dingen die je nodig hebt, dan komt dat boekje vanzelf vol zonder dat je er extra uitgaven voor doet.

Meer verdienen
Als je meer verdient kan sparen makkelijker en daarmee leuker worden. Ja, zo simpel is het soms. Sparen is nu eenmaal leuker als je daarnaast nog op vakantie kan, uit eten kan gaan en andere leuke dingen kan doen, dan wanneer je als bijstandsmoeder in je eentje voor drie kinderen moet zorgen en de eindjes aan elkaar moet knopen. Hoe je meer kan gaan verdienen is een onderwerp voor een andere blog. Of een blogreeks. Of zelfs voor een heel boek. Het is ook niet zo dat mensen die meer verdienen per definitie meer sparen of verstandiger met hun geld omgaan dan mensen die minder verdienen. Geld verdienen en verstandig omgaan met geld zijn twee verschillende dimensies. Al deze mitsen en maren nemen niet weg dat hogere inkomsten ervoor kunnen zorgen dat sparen leuker wordt.

Wees Warren Buffett (of een andere held)
Tenslotte nog een dooddoener in de categorie “leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”: laat iedere maand een vast bedrag overschrijven naar je spaarrekening zodra je salaris binnen is. Dit is geheel in lijn met wat Warren Buffett zegt: “Do not save what is left after spending; instead spend what is left after saving.” Want, aldus Buffett: “The biggest mistake is not learning the habit of saving properly.” Vergeet ook niet waarvoor je het doet: “Investing is an activity in which consumption today is foregone in an attempt to allow greater consumption at a later date.” Wat voor investeren geldt, geldt uiteraard ook voor sparen, al was het enkel omdat je met het gespaarde geld kunt gaan investeren.

Hoewel Buffett het belang van sparen benadrukt en we juist op zoek zijn naar manieren om het leuker te maken, geldt voor mij persoonlijk dat dingen een stuk leuker kunnen worden als ik weet dat mensen die ik bewonder het ook doen. Als ik geld overmaak naar mijn spaarrekening en denk aan het mooie paar schoenen dat ik daarvoor laat liggen, voelt dat een stuk minder feestelijk dan wanneer ik denk aan Warren Buffett. Uiteraard kan je op zoek gaan naar mensen die jou motiveren en inspireren. Desnoods is het je oma of je buurvrouw, dat maakt niet uit, als de gedachte aan die persoon jou maar een beetje blijer maakt als je geld naar je spaarrekening overboekt.

Van alleen sparen word je niet rijk
Van enkel sparen worden we jammer genoeg niet rijk. De ABN Amro kondigde onlangs aan dat de spaarrente van 0,03% naar 0,02% gaat. Bij de Rabobank en de ING is de spaarrente nog 0,03%, maar het ligt in de lijn der verwachting dat ze de ABN Amro spoedig zullen volgen. Bij Triodos staat de spaarrente inmiddels op 0%. Het “achtste wereldwonder”, rente op rente, zal zich in deze tijden zeer minimaal kunnen voltrekken als je je geld op een spaarrekening laat staan en er verder niets mee doet. Door inflatie zal je vermogen zelfs minder waard worden. Wil je je vermogen laten groeien, dan zal je moeten investeren en dan niet alleen in koopzegels. Investeren kan van alles betekenen. Het kan passief, actief, risicovol, behoudend en alles er tussenin. Op MoneySeeds gaan we alle mogelijkheden uitgebreid verkennen, dus blijf ons volgen als je hier meer over wil weten. Is er een specifiek onderwerp waar je meer over wil leren? Laat het ons weten!